Fuglekvidder er lidt af en klassiker på det danske frokostbord. Det var det i hvert fald i mit barndomshjem. Dengang var det den fra slagteren vi gerne fik. I dag er den hjemmelavet og baseret på Aldi’s røgede tofu – og den smager intet mindre end fantastisk. Den er endda godkendt af en læsers kæreste, som ikke ellers spiser plantebaseret – og ikke bare godkendt, men eftersigende skulle det være; citat: “det bedste han nogensinde havde smagt”. Det sælger den da meget godt, synes jeg 🙂
Røget tofu er i reglen temmelig salt, så hvis ikke du er så meget til det salte, så kan du eventuelt erstatte lidt af den røgede tofu med almindelig tofu.
Aldi’s røgede tofu
Aldi’s røgede tofu varierer desværre ret meget i kvalitet. Nogle gange er den meget salt og røget, andre gange er den praktisk talt slet ikke røget, og smager mere som en neutral tofu end en røget. Jeg synes, at jo mørkere og hårdere den røgede tofu er, des bedre er det. Og hvis du har fået fat i en røget tofu, som nærmest ikke er røget, så kan jeg altså ikke anbefale dig at lave fuglekvidder af den. Du kommer til at blive SÅ skuffet. Og hvis det er første gang du laver den, mister du måske endda modet til at give fuglekvidderen et nyt skud på et senere tidspunkt. Og fuglekvidderen fortjener altså at blive lavet mere end én gang! 🙂
Selvom du kan se på farven, om det er en god eller dårlig røget tofu (dvs. kedelig – den fejler jo ikke noget, og kan sagtens spises) du har fået fat i, så hjælper det dig jo ikke så meget i butikken, eftersom tofuen er pakket ind i pap og man ikke kan se farve og konsistens før man har fået tofuen med hjem. Læs i næste afsnit, hvad du kan gøre, når du har fået fat i en kedelig røget tofu.
Hvad hvis man har fået fat i en røget tofu, der ikke er røget?
De gange jeg har fået fat i en kedelig røget tofu fra Aldi, så har jeg valgt at bruge dem i gryderetter i stedet. Du kan sagtens se på tofuen om den er god eller dårlig (læs: kedelig), uden du behøver at klippe plastikken op, og så har du jo månedsvis til at få den brugt i en gryderet. Farven på en god røget tofu er brun på begge sider (meget mørk brun på den ene side, og lidt mindre på den anden side typisk). Hvis den røgede tofu du har fat i, er cremefarvet på den ene side – så gem den til gryderet! Du kan fx bruge en kedelig røget tofu i stroganoff, hvor jeg så vil anbefale dig at bruge røget paprika i stedet for almindelig paprika, for stadig at opnå den røgede smag.
Styrt ned og køb en ny røget tofu i din nærmeste Aldi?
Nej, du skal ikke styrte ned og købe en ny røget tofu lige efter du er kommet hjem med en kedelig én. Det virker nemlig til at være samme kvalitet på alle pakker i et batch. Det er i hvert fald min oplevelse, og vi bruger VIRKELIG meget røget tofu, så det er ikke bare baseret på én oplevelse alene 🙂 Jeg køber gerne 4-6 pakker røget tofu ad gangen, og det jeg ser er, at når én røget tofu i et batch er kedelig, så er resten det også. Så du er faktisk nødt til at vente på, at der bliver leveret et nyt batch af røget tofu, før du kan få fat i en god én 🙁
Og hvis der skulle være nogen fra Aldi, der læser med: Jeg er VILD med jeres røgede tofu, når den er god! Det ville bare være super fedt, hvis der var noget kvalitetskontrol, så man fik den lækre røgede smag i alle tofuer. Hver eneste gang 🙂
Glutenfri note
Vær opmærksom på, at Aldis røgede tofu IKKE er glutenfri. Finder du en glutenfri version af røget tofu, så er hele retten også glutenfri.
Super lækkert! Det er blevet til et dagligt must have hver frokost tid og nogle dage også til morgenmad.
SÅ skønt at høre! 🙂 🙂